Szárnyal az informatikai szektor és a tartós bérlet is

2018 első negyedévében 17%-os növekedést produkáltak a nemzetgazdasági beruházások hazánkban. Ennek apropóján járjuk körbe egy kicsit a témát: hol tartanak ma a globális informatikai kiadások, miért és milyen területek fejlődnek a leginkább?

A Gartner legfrissebb kutatása szerint a globális informatikai kiadások 2018-ban már 3,7 billió dollárra rúgnak, ami mintegy 4,5%-os növekedést jelent. Mik a gyors növekedés mozgatórugói? Természetesen a mesterséges intelligencia és az IoT elterjedése. Szintén erőteljesen növekedést mutatnak a vállalati szoftverek is, idén 9,5%-os, 2019-ben pedig további 8,4%-os növekedést jósolnak, azaz nem kevesebb, mint 421 milliárd dollárra nő értékesítésük. Továbbra is nagy a kereslet az informatikai eszközök iránt is, és a tapasztalatainkat – miszerint a pár éve jellemző tabletek iránti nagyarányú kereslet csökkeni kezdett – a számok is igazolják. Egy friss statisztika szerint ugyanis 2022-re már újra a laptopok lesznek az értékesítés csúcsán, és talán nem meglepő, hogy az asztali PC-szegmens népszerűsége tovább csökken majd. Az informatikai eszközök ma már kéz a kézben járnak a biztonságot biztosító szoftverekkel, a Canalys nemzetközi piackutató szerint olyannyira, hogy az utóbbi időben már több mint kétszer gyorsabban növekedett az IT-biztonság piaca, mint az egyedi hardver-szoftver termékeké. E trendek itthon is megjelennek némi késéssel.

A vezetési technikák változása indukálja a finanszírozás változását is

A szemléletváltás azonban nemcsak az eszközöknél, hanem a vezetési stílusban is tetten érhető. Ma már a vállalatvezetők gyorsabban, egyszerűbben akarják vezetni cégüket, és egyúttal fejleszteni az információtechnológiai eszközállományukat. Ezért dolgoztuk ki a Rentasystemnél a komplex IT finanszírozási megoldásainkat,, amelyekkel a vállalkozások a tevékenységükhöz szükséges informatikai rendszerek teljes skáláját bevonhatják tartós bérletként is, kezdve az egyszerű eszközöktől a mérföldköveket és szolgáltatásokat is magába foglaló, komplex szoftver- és hardverrendszerek telepítéséig. Mindezt márka függetlenül! Sőt, ha egy szoftver több modulból áll, akár modulonként is lehet bérelni azokat. Ilyenkor jelentős üzleti értékkel bír, hogy a bérlemény tartalmazhatja a rajtuk futó szoftverek ellenértékét, valamint a testre szabás, a bevezetés vagy akár az egyedi fejlesztési szolgáltatások díját is.

Az informatikai szektor Magyarországon is szárnyal, az izgalmas kérdés számomra inkább az, hogy meddig. Az idei évi eredménye valószínűleg sokban függ majd a társadalmi-gazdasági és politikai helyzettől is, de én mindig optimista vagyok, így kétszámjegyű növekedést várok ettől az évtől is. Legyen igazam! ????

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés