LED vagy hagyományos izzó? Nem kérdés!

Elsőre talán meghökkentő lehet, amit most írni fogok: egy cikk szerint a munkahelyi balesetek leggyakoribb „felelőse” a gyenge világítás. Ha jobban belegondolunk, ez nem is olyan meglepő, egy rosszul megvilágított irodában nagyobb a csúszások, esések, ütközések esélye, és akkor még a természetellenes narancssárga fényt vagy a higanykibocsátás veszélyét nem is említettem…

A LED világítástechnikát már egy ideje emlegetik, írnak róla, de foglaljuk össze, hogy pontosan miért is jó. Mindenekelőtt nem mellékes, hogy kutatások szerint ezzel akár 60%-kal csökkenhet az ipari balesetek kockázata. Hogy mik még a további előnyök?

Javított színvisszaadás

Összehasonlításképp nézzünk pár beszédes adatot. A hagyományos izzók 30, vagy annál is kisebb színvisszaadási indexet (CRI) „produkálnak”, ezzel szemben az ipari LED-ek 70 vagy annál is magasabb CRI értékkel rendelkeznek. Ugye minél magasabb, annál jobb, hiszen sokkal élethűbb, természetesebb színt kölcsönöz, ami a dolgozók színérzékelését is javítja, mivel nem torzít. Ez különösen akkor érdekes, ha a színkódolásra kell támaszkodnunk a hatékonyság és a biztonság szempontjából.

Fokozott éberség

Sok esetben a munkahelyi balesetek a túlhajszoltságból, fáradtságból adódnak. Ismerős? A jó hír viszont az, hogy a LED világítás erre is megoldást jelenthet. Hogy miért? Kutatások szerint a fehér fény csökkenti a fáradtságot, és ezzel együtt növeli az energia szintet, amivel évente akár több ezer balesetet is megelőzhető. A nagyszerűségét egyre több területen ismerik fel, nemrég például arról is olvastam, hogy a LED egyre jobban kezd betörni a kertészet piacára is, idei tervek szerint már a növénytermesztésnél is alkalmaznák majd a teljes- vagy részleges spektrumú világítást, pótolván a fényt, ha az épp nem adott.

Kevesebb karbantartás

A LED világítástechnikának azonban nemcsak praktikussági és hatékonyságbeli előnyei vannak, de a költségek szempontjából sem mindegy melyiket választjuk, köszönhetően a kevesebb karbantartásnak. Az ipari LED-ek élettartama mintegy háromszor hosszabb a hagyományos izzóknál, ezért sokkal kevesebb karbantartást és ezzel együtt kevesebb kiadást jelent.

Zéró higanykibocsátás

Oké, szóval a hatékonyság és költség szempontjából a LED-ek viszik a prímet, de ami számomra a döntő érv, az a zéró higanykibocsátás. A régi izzók még higanyt tartalmaznak, ami alapvetően nem is lenne gond, de a törött izzók már olyan súlyos toxicitási tüneteket okozhatnak, amelyeknek élethosszig tartó következményei lehetnek. Ezzel szemben a LED elemek egyáltalán nem tartalmaznak sem higanyt, sem más káros vegyi anyagot, így szerintem sokkal biztonságosabb alternatívát jelentenek az ipari alkalmazásban.

Érdekesség, hogy a LED-et ma már a vadonélő állatok megóvásánál, segítésénél is használják, például a denevérek, a teknősök vagy a költöző madarak életét megkönnyítve. De ez már nagyon messzire vinne :) A lényeg, hogy szerintem ezek után nem kérdés, a LED világítástechnika minden szempontból veri a régi típusú izzókat. Cégvezetőként ezért mindenképp érdemes elgondolkodni a váltáson, és ma már az sem akadály, ha egy vállalkozás nem tud, vagy nem akar ilyet vásárolni. Ezekben az esetekben ajánljuk tartósbérleti megoldásainkat, amelyekről szívesen elbeszélgetnék akár Veled is ????

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés