Ezek lehetnek az idei év IT trendjei

Mit hozhat a 2019-es év IT fronton? Nos, kétségtelen, hogy egyre inkább teret nyernek az innovatív technológiák, a digitális átalakulás pedig oly mértékben gyorsult fel, hogy a nagyvállalatok rákényszerülnek az innovációs hálózatok újra formálására.

Nézzük, mik is a trendek.

      1. Szinte megjósolhatatlan, hogy hová fejlődik a mesterséges intelligencia és milyen hatásai lesznek a társadalomra

Azt gondolhatnánk, hogy az AI még gyerekcipőben jár, azonban már többek között szállításra és szórakozásra, illetve az egészségügyben is nagy hasznát veszik - például az orvosi eszközök pontos mozgatásához, de a bombák hatástalanítására is a robotokat alkalmazzák. A USA Today szerint 2030-ig akár 73 millió amerikai munkahely is megszűnhet az automatizálás miatt, de a gazdasági növekedés és a növekvő termelékenység talán képes ellensúlyozni a veszteségeket.

Az Apple Sirije vagy éppen az Amazon Alexája már évek óta “teszik a dolgukat”, de idén még több fejlesztésre számíthatunk. A személyi asszisztensek segítségével akár az otthonunkban levő háztartási termékeket is utasíthatjuk majd, de az sem kizárt, hogy bármilyen információt megtudhatunk az internetről anélkül, hogy a számítógépünket vagy a mobilunkat böngésznénk.

      2. A virtuális és kiterjesztett valóság még inkább a hétköznapok részévé válik

A virtuális és a kiterjesztett valóság leginkább a gaming világban elterjedt, a népszerű Pokemon Go játék is kiterjesztett valóságon alapul, azonban fellelhető még az orvostudományban, az űrkutatásban és a tudomány számos területén. Nem meglepő módon az oktatásban is előszeretettel alkalmazzák a virtuális és a kiterjesztett valóság adta lehetőségeket. A virtuális környezetek lehetővé teszik a diákok számára, hogy az építészettől kezdve egy műtéten át mindent kipróbáljanak bármiféle kockázat nélkül. A vállalatok is kihasználják a két említett technológia előnyeit: a Forbes írása szerint a Walmart 17.000 darab Oculus Go szemüveg használatával fejleszti a munkavállalók képzettségét.

A kiterjesztett valóság később akár az otthonunkba is beköltözhet kiszolgáló robot formájában, továbbá az AR akár a kutatások terén is jelentős újításokat eredményezhet, aminek következtében javulhat majd a gyártási minőség és a konzisztencia.

     3. Gépi tanulás

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egyik ága. A rendszer példa adatok, minták alapján képes önállóan, vagy emberi segítséggel szabályokat felismerni és meghatározni. A gépi tanulás gyorsan elterjedt számos iparágban, ami óriási keresletet képez a képzett szakemberek iránt. 2022-re várhatóan 8,81 milliárdra növekszik a piaci értéke.

A gépi tanulás már jelen van az egészségügyben is, a Google találmánya képes kiszűrni a mellrákot, valamint 30%-kal gyorsabban végzi el a mammográfia vizsgálatot és 99%-ban képes meghatározni a helyes diagnózist. 2019-ben a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az üzleti életbe is beágyazódik, amely intelligens üzleti tevékenységeket teremt.

     4.5G mobil hálózat és 5G-s okostelefonok

Manapság csaknem mindenki rendelkezik vezeték nélküli mobil hálózattal, amely segítségével akár útközben is internetezhetünk a mobilunkon. A technológia már ott tart, hogy a 4G után 5. generációs mobil hálózatot használhatunk, ami által a telefonok sokkal kevesebb energiát emésztenek, valamint jelentős hatékonyságnövekedésre számíthatunk. Ehhez azonban szükségesek azok a mobilok, amelyek képesek az 5G-s hálózat használatára. Pár hete a Samsung bemutatta első 5G-s mobilját, a Galaxy S10-et. Versenytársa, az Apple csak 2020-ra tervezi kiadni első 5G-s iPhone-ját, de a Samsunghoz hasonlóan a többi jelentős okostelefon-gyártó is készül az idei évre 5G-s mobilokkal.

A Vodafone még idén több európai nagyvárosban 5G-re kapcsolja hálózata egy részét, ki tudja, hamarosan akár hozzánk is elérkezhet ez a változás és mi is élvezhetjük majd az 5G nyújtotta gyorsaságot.

      5. Intelligens okoseszközök

Az IoT (Internet of Things) azaz a dolgok (tárgyak) internete még sokaknak ismeretlen fogalom lehet, pedig, már mondhatni, a mindennapunk részeivé váltak. Ide tartoznak például olyan okostermékek, mint a háztartási gépek, ajtók, autók és a pénztárgépek. Ezeknek a tárgyaknak az érdekessége, hogy Wi-Fi-n keresztül akár egymás között is képesek kommunikációra, adatátvitelre.

Manapság vásárolhatunk olyan ajtót otthonunkba, amelyet interneten keresztül az okostelefonunk segítségével bezárhatunk, így ha munkába menet jutna eszünkbe, hogy nyitva maradt, akkor egy gombnyomással orvosolhatjuk a problémát. Egy korábbi felmérés szerint az IoT eszközök száma 2017-ben elérte a 8,4 milliárdot, 2020-ra pedig várhatóan eléri a 30 milliárd eszközt.

2019-ben az IoT gyártók és az összes ellátási lánc számára kiemelkedő fontosságú, hogy drasztikusan növeljék a piacra kerülő termékek biztonságát. Ez lehet egy csatlakoztatott hűtőszekrény, egy robot, egy drón, egy jármű vagy egy egészségügyi nyomkövető.

Azt mondanom sem kell, hogy ezen technológiák és fejlesztések az üzleti életben is megfigyelhetők. Izgalmas 2019 lesz, érzem :) Mi készen állunk :)

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés