A jövő autói

Az autóipar szárnyal, ami nem is csoda, hiszen rengeteg innovációs megoldás jelent meg az elmúlt években. Nézzük meg egy kicsit, mire is számíthatunk a közeljövőben az adatok és az én véleményem szerint :)

Önvezető technológia

Egyre több gyártó próbálkozik az önvezető technológiával.  A medium.com írása szerint a Vehicle-to-Vehicle (V2V) és a Vehicle-to-Infrastructure (V2I) technológiák lehetővé teszik, hogy az autók kommunikáljanak egymással és más közlekedési eszközökkel, mint például a villamosokkal és a buszokkal. Természetesen a volán mögött ülő utas bármikor közbe avatkozhat, valamint akár személyi asszisztensen keresztül is utasíthatja az autót. A technológia még mondhatni gyerekcipőben jár, hiszen még kevés gyártó kínálatában érhetők el ilyen járművek, a Tesla volt az úttörő ebben a technológiában, amikor is 2014-ben bemutatta az autópilótával rendelkező Tesla Model S-t.

Környezetkímélő megoldások

Egyre több iparban próbálnak környezetkímélő megoldásokat fejleszteni. Nincs ezzel másképp az autóipar sem. Köztudott, hogy az Európai Unióban a közlekedés adja az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának 21%-át, ami egy igen szomorú adat. Azonban szerencsére ma már a fejlődő autóiparnak köszönhetően számos módon óvhatjuk kisebb-nagyobb mértékben környezetünket. A hibrid, az elektromos és a napelemes járművek mind-mind nagyban hozzájárulnak a környezetkíméléshez, és bár ezek sem teljes mértékben környezetbarát megoldások, de a károsanyag-kibocsátásuk jóval alacsonyabb, mint például a benzines vagy a gázolajos autóké. Jelenleg is sok autógyártó termékpalettáján találunk elektromos autókat, számuk úgy tűnik, hogy évről évre csak gyarapodni fog.

Egyre kevesebb a dízel autó

Sorra tiltják ki a dízeljárműveket a nyugati országok nagyvárosaiból. A németek olyannyira gondolják komolyan a kivonást, hogy 2017-ben az azt megelőző évhez képest 13 százalékkal kevesebb dízeljárművet helyeztek forgalomba. Ugyan itthon még nem rendelték el a gázolajos autók kitiltását, de az utóbbi években egyre kevesebben vásároltak dízel autót Magyarországon, ezzel szemben egyre többen döntenek hibrid-és elektromos autó vásárlása mellett.

Egy biztos, a jövőben hozhat még számunkra meglepetéseket az autóipar. Mi állunk elébe, ez nem is kérdés. ☺

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés