A régi dilemma megszűnt

A jelenlegi szabályozói környezetben megéri tartós bérlettel járműhöz jutni

Ha Richard Bransont a Virgin Group tulajdonosát vagy akár Váradi Józsefet, a Wizzair vezérigazgatóját megkérdeznénk, hogy vajon szívesebben ruházna be nagyértékű eszközeibe vagy inkább lízingel, akkor minden bizonnyal a lízing mellett tennék le a voksukat. De vajon miért vásárolnak egyáltalán ma még járműveket vagy akár nagy értékű gépeket, IT eszközöket a vállalkozások? Valójában megszokásból, vagy azért mert nem ismerik az alternatív lehetőségeket, ritkábban pedig azért, mert cash bőségben szenvednek, és nincs jobb megoldás a pénz felhasználására. A kutatások szerint pedig azok a cégek, amelyek operatív lízinggel (tartós bérlettel) szerzik be eszközeiket általában véve is innovatívabbak, mint a piaci átlag, azaz azok, akik ezzel az eszközzel élnek, nagy eséllyel lesznek sikeresebbek a piacukon. Vagy fordítva? Azok, akik sikeresebbek, nagyobb eséllyel fognak lízingelni? Mindegy is.

Az biztosan látszik, hogy továbbra is dübörög a lízingpiac,  a White Clarke Group legfrissebb, a világ 50 vezető lízingpiacát összefoglaló jelentése szerint évek óta a kétszámjegyű növekedés a tipikus. Hazánkban is már az első negyedév rekordokat döntött. 163 milliárd forintos lízingpiaci forgalommal, ami akár a 770 milliárdot is elérheti év végére a Magyar Lízingszövetség szerint. Ezen belül is szárnyal az operatív lízing. Nem véletlenül. A pénzügyi előnyök, a kényelem és az egyedi igények kiszolgálása mind mind a tartós bérlet mellett szól.

A bővülés volumene jelentős részben a járműfinanszírozásból fakadt, de óriási kereslet volt a termelő gépek és agrárgépek finanszírozása iránt is, ez az átlagot meghaladó, 49%-os emelkedést mutatott. A Rentasystem szerint már a 100 millió forint feletti árbevétellel és 10-100 fős alkalmazotti gárdával rendelkező cégeknél is látványosan megnőtt az érdeklődés, de gyakoriak a néhány milliárdos vagy tízmilliárdos cégekkel kötött ügyletek is.

A nagy-, közép-és kisvállalatok számára operatív lízing (tartós bérlet) szolgáltatásokat nyújtó Rentasystem szakértői összefoglalták a siker okait és a cégek számára kínálkozó lehetőségeket.

                                                                      

Mik az operatív lízing előnyei?

Operatív lízinggel nem csak adót  lehet csökkenteni, de a mérlegen kívüli finanszírozhatóság miatt a mérlegmutatók is jelentősen javíthatók. Ne feledjük az ÁFA visszaigénylés lehetőségeit sem mind eszközeink beszerzése, mind fenntartása közben. Mivel a tartós bérletben használt autókat üzemeltető cégek jelentős kedvezményeket élveznek a forgalmazóktól és a biztosítóktól is, és ezeket  átadják ügyfeleiknek, így tovább nőnek a számszerűsíthető előnyök is, amelyeket összeadva akár előnyösebb is lehet egy tartós bérlet a vásárláshoz képest. Konkrét számokban kifejezve, a különbség havi szinten akár 15 000 Ft-os is lehet, egy minta számítás itt olvasható el.

Ha a kényelmi tényezőket is hozzávesszük, akkor már érthető, hogy miért választják sokan az operatív lízinget. Hiszen nem kell semmilyen adminisztrációra figyelni, csak a havi egyetlen számlára, beépített műholdas nyomkövető és automatikus útnyilvántartást kap az ügyfél automatikus parkolás indító és leállító funkcióval, rugalmas a szerződésmódosítás lehetősége új autó igénylése esetén, és a Rentasystem egyedi autók beszerzését is elintézi. Hasonlóan ügyfélbarát a komplex vállalatirányítási rendszer vagy egyedi szoftverfejlesztési projekt tartós bérlettel történő finanszírozása is, ahol az átadási mérföldköveket, változtatási kéréseket is támogatni tudja a tartós bérleti szerződés. Jelentős üzleti értékkel bír az is, hogy a bérlemény tartalmazhatja a rajta futó szoftverlicenszek ellenértékét, a testreszabás, a bevezetés, de akár az egyedi fejlesztések díját is, tehát minden olyan bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatás díját, ami a hasonló projektek esetében a teljes beruházási díj 80-90%-át is elérheti. A tartós bérlet szépsége az is, hogy ha akarjuk, akkor csak néhány évig kell megtartani az autót, gépet vagy IT eszközt, majd gond nélkül újabbra cserélhető. 

                                                                              

Egyedi igények? Rentasystem

A Rentasystem, mint a KKV piac vezető integrált operatív lízing szolgáltatója, az ingatlan kivételével bármilyen gépet, berendezést, napelemet, beléptető- és kamerarendszert, hardvert és szoftvert vagy akár orvosi- és fogorvosi gépet, berendezést, sőt még akár konyhai- vagy konyhatechnikai eszközt képes finanszírozni, és minden teljesíthető egyedi kérést vagy igényt teljesít. „Gyakran halljuk, hogy a legtöbb vállalat vagy lízingcég nem rajong az egyedi kérésekért, hiszen ezeket később nehezebb lesz értékesíteniük. Mi ezt használjuk ki, mert értéket látunk ügyfeleink teljeskörű kiszolgálásában, ebben vagyunk mások” - magyarázza Székely Balázs, a Rentasystem ügyvezető igazgatója. Ráadásul ez a fajta “kényelmi tényező” csak néhány tízezer forintos árkülönbséget jelent egy kis-, közepes- vagy nagyvállalatnak.

Kinek lehet jó? Tipikus példák

Az üzleti világban nem ritka, ha valami annak ellenére lesz sikeres, hogy azt korábban mindenki “halálra ítélte”. Így volt ezzel az univerzális gondolkodó, Steve Jobs is, akiről a kezdetekben még a legnagyobb lapok sem hitték el, hogy iPhone-jai megismétlik dedikált zenelejátszója, az iPod sikerét. A többfunkciós készülékek végül órásit “szóltak”. Ez a filozófiája a Rentasystemnek is. Kezdetben sokan mondták, hogy “senki nem fog tartósan eszközt bérelni, a vásárlás biztos olcsóbb”, de ez régi beidegződés. A Rentasystemhez ma már bármilyen eszközigénnyel fordulhatnak a cégek, sőt, a hazai piacon egyedülálló módon szoftver tartós bérlésével is foglalkoznak.

De kik járhatnak jól a tartós bérlettel? Néhány tipikus példa:

  • biztonság-, irodatechnikai és számítástechnikai viszonteladók, mert finanszírozással többet tudnak értékesíteni
  • 100 millió feletti árbevétellel bíró KKV-k, akik vezetői autókat akarnak beszerezni vagy kisebb flottákat üzemeltetnek
  • bármilyen cég, aki energetikai fejlesztést hajt végre
  • olyan gépeket és berendezéseket használó cégek, akik gyorsan hozzá akarnak jutni az eszközökhöz
  • IT eszközöket és szoftvereket beszerző cégek
  • szoftverfejlesztők, akik saját célra (vagy akár másoknak) fejlesztenek szoftvert
  • az eszközbeszerzésen már túl levő, azokat visszafinanszíroztatni kívánó cégek

 

Járjon jól Ön is!

Kapcsolat: 

Telefonszám: 06 1 585 8000

https://rentasystem.hu/

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés