Miért nem lízingelsz még, amikor már mindenki ezt teszi a világban és itthon is? - A sikeres lízingelés titkai

Operatív lízing volt, van, és egyre inkább lesz. A növekedés minden eszközkategóriában meggyőző, akár a nemzetközi, akár a hazai számokat vizsgáljuk.

Az USA az előző évhez képest 6,9%-is növekedést produkált, az európai piac 32,7%-kal nőtt, a hazai piacon pedig az idei év első félévében a kihelyezések volumene meghaladta a 375 milliárd forintot, növekedés üteme 14%-ot (45 milliárd forinti. Ez hosszú ideje a legmagasabb, és bőven azelőzetes várakozások felett található. Gyakorlatilag minden eszközkategória növekedni tudott itthon.

Miképp lehet olcsóbban kihozni a tartós bérletet?

A titok abban rejlik, hogy a lízingcégek nagyobb mennyiségben vásárolnak a piacon, így nagyobb kedvezményeket is tudnak elérni. Ez nem csak az autó árára vonatkozik, hanem a biztosításra, a javítási és karbantartási költségekre is. Ha csak 15% a különbség, az már látványos tud lenni a végelszámolásnál. A kedvezmények összege akár magasabb is lehet, mint ami kamatterhekben jelentkezik. A legnagyobb tétel pedig az ÁFA, amit cégként vissza lehet igényelni. Azaz egy autó akár 40%-al olcsóbb lehet, mint ha magánszemélyként akarnánk megszerezni, gépek esetében pedig pillanatok alatt hozzájuthatunk a legkorszerűbb berendezésekhez, amelyek azonnal értéket termelnek.

Helyes döntési folyamat

Addig nyújtózz, amíg a takaród ér. Itthon divat, hogy mindenki a lehetőségeinél egy vagy két fokozattal magasabb autóval kíván járni, vagy olyan eszközöket akar beszerezni, amelyek nagyon jól mutatnak, de az üzleti megtérülésük nem feltétlenül biztosított.  Nem jó érzés, ha minden hónapban izgulni kell, hogy miképp termeld ki a lízingelt eszközök árát, így mérd fel jól a lehetőségeidet is, és a megtérülést ist. Azért persze lehetőleg valósítsd meg a céges és autós álmaidat is.

Pénzügyi lízing vagy operatív lízing ( tartós bérlet) legyen?

Pénzügyi lízing esetén a tulajdonjog vagy előre meghatározottan a lízingbe vevőé lesz (zártvégű),vagy a lízingelő a végén dönti el, hogy megtartja a járművet avagy sem (nyíltvégű). Itt mindig kevesebb a kényelmi szolgáltatás, a jármű a lízingbevevő könyveiben szerepel, és az amortizáció, illetve a kamatleírás számolható csak el költségként. A KKV-k a lízing kamatának 40%-át levonhatják a társasági adóból, annak maximum 70%-áig, de maximum 6 millió forintig. Lízing esetében a kamatlábak változása befolyásolhatja a havi díjakat. Itt mindenképpen van egy induló lízingdíj, ami az autó árának minimum 20%-a, de a tőkerész ÁFA-tartalma is visszaigényelhető.

Ma már a nyíltvégű lízing szinte mindig legyőzi a készpénzes vásárlást, mivel ez utóbbinak nincs olyan előnye, ami miatt érdemes lenne lekötni a pénzünket. Az ÁFA részleges visszaigénylésének lehetősége, a kamatokra járó adókedvezmény és a likvid pénzünk befektetésének lehetősége pénzügyileg racionálisabbá teszi a lízinget. A tartós bérlet pedig legyőzi a lízinget, mert sokkal rugalmasabb, kényelmesebb, és nem is feltétlenül drágább, ha minden tényezőt figyelembe veszünk.

Térképezz fel két-három szimpatikus tartós bérlettel foglalkozó céget

Nézd meg  weboldalát, hívd fel őket, teszteld, hogy milyen gyorsan reagálnak. Ha nagyobb flottát akarsz üzemeltetni, akkor érdemesebb lehet a legnagyobb cégek közül választani. De ha kisebb, közepesebb a flotta, ha egyedi vezetői autót szeretnél, ami esetleg Magyarországon nem is szerezhető be, ha gépeket, IT eszközöket esetleg szoftvereket is szeretnél bérelni, akkor már nagyon leszűkül a kör. A Rentasystem ezt ismerte fel, és egyedüliként ma már szinte mindent lehet nála tartós bérelni, autót, szoftvert, hardvert, biztonságtechnikai eszközöket, gépeket, berendezéseket. Stratégiájuk szerint minél több eszközt bérel nálunk valaki, annál jobb feltételrendszert tud ajánlani.

Nem árt, ha tudod, kutatások szerint azok a cégek, amelyek bérelnek, általában gyorsabban is növekszenek, és innovatívabbak, mint a piaci átlag. Szóval, csak el kell kezdeni! Hajrá!

Kíváncsi lennél konkrét számokra? Hogy miért kerülhet 15 000 Ft-al kevesebbe tartós bérlettel egy autó havi költsége, mint vásárlással, egy példa keretében itt olvasható el. De amúgy, ha ugyanannyiba vagy kicsit többe is kerül a tartós bérlet, a kényelmi szolgáltatások miatt, akkor is megérheti.

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés