A visszbérlet kiváló megoldás bizonytalan környezetben

Az operatív lízing támogatja a pénzügyi stabilizálást a válságban is
 

A lízingpiac továbbra sem hanyatlik se Magyarországban, se a világban, sőt, egyes tartós bérleti megoldások a válságban is készpénzkímélő megoldást jelenthetnek a cégeknek. 

A jelenlegi helyzet számos kihívást állít a cégek elé. Sokaknak most kiemelten fontos, hogy miképp tudnak készpénzhez jutni. 

“Akik előre szeretnének menekülni, azoknak érdemes átgondolni a visszbérletet is, amelynek keretein belül egy már megvásárolt eszközért azonnali készpénzhez lehet jutni tartós bérleti konstrukció kialakításával” - mondja Székely Balázs, a Rentasystem Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető bízik abban, hogy a nehezedő piaci környezet akár új lehetőségeket is teremthet, és a tartós bérleti megoldásoktól eddig idegenkedő vállalatvezetők most felismerik a rendelkezésre álló  konstrukciókban rejlő lehetőségeket. 

Számos konkrét beruházási forgatókönyvre szóló kalkuláció készült már, amelyek jól mutatják, hogy a tartós bérlet még kamatostul együtt sem feltétlenül kerül többe, mint az egy összegű vásárlás, miközben sokkal kényelmesebb is így eszközöket működtetni. Ráadásul, ha beruházás helyett operatív lízinggel működő tőkét szabadítunk fel, akkor az azonnal elkezd pénzt termelni a lízingelő cégnek, és ez egészen a bérleti ciklus végéig így is marad. Ezzel az ügylet nemhogy költséget jelent, hanem pozitív megtérüléssel is jár.

 

A trendek támogatják az ambíciókat

Tavaly az utolsó negyedévben a teljes lízingpiacot tekintve a tehergépjárművek kivételével minden szegmens növekedni tudott, különösen a mezőgazdasági- és építőgépek, illetve az egyéb berendezések lízingje örvendett kiemelkedően nagy népszerűségnek, egyre inkább felfedezik a hazai vállalkozások, hogy szinte minden gépet és berendezést lehet már operatív lízing segítségével használni. Az új autók finanszírozása a teljes lízingpiac 40%-át teszi ki, és 8%-al az autó operatív lízing is nőtt  - derül ki a Magyar Lízingszövetség 2019 utolsó negyedéves jelentéséből. A konstrukció terjedését a Rentasystem évek óta készített IT finanszírozási indexe is jól mutatja: IT területen a tartós bérlet és a készpénzzel történő finanszírozás egymáshoz viszonyított aránya alapján az érdeklődés közel duplázódott öt év alatt. A nagyvállalatok 12%-a tervezett tartós bérlettel idén, míg 2015-ben csupán 7,5%-uk.

 

Népszerű a tartós bérlet, megoldás lehet a válságban is

Szinte minden cégnek hasznos az operatív lízing, aki az eszközeit szeretné fejleszteni, de nem akar, vagy nem tud tőkét kivonni a működéséből. A teljes bérleti díj költségként elszámolható, az ÁFA tartalom pedig visszaigényelhető, ráadásul a magán- vagy egyéni céges vásárlásokhoz képest egy flottaüzemeltető cég további vásárlási kedvezményeket is el tud érni, így egyszerűen már nem racionális a készpénzes vásárlás, hiszen a “megtakarítások” elérhetik a 40%-ot. A kamatok persze költséget jelentenek, amelyek némileg ellensúlyozzák a megtakarítási lehetőségeket, de manapság olyan alacsonyak, hogy egy ügylet sikerét nem befolyásolják érdemben. 

 

Beruházási stop esetén is van megoldás, gyorsan, rugalmasan

Az operatív lízing a megoldás ott is, ahol beruházási stopot jelentenek be, de elengedhetetlen fejlesztések vannak. A nem csökkenő tulajdonosi elvárások teljesítéséhez ilyenkor a tartós bérlet lehet az egyik kulcs. Másoknak a rugalmasság, az egyedi ügyfélkezelés a szempont.

“Van olyan ügyfelünk, aki azért választott minket, mert egyedi autót is be tudtunk neki szerezni, akár olyan modelleket is, amit sehol máshol nem tudtak bérbeadni. De van olyan is, aki marketingbe és értékesítés támogatásba fektetett be a tőke lekötése helyett” - tette hozzá Székely Balázs, a Rentasystem Zrt. ügyvezetője. Mások a gyorsaság és rugalmasság miatt választják, hiszen egy egy ügylet átfutása akár napok kérdése is lehet.

 

Szoftverfinanszírozás csak a Rentasystemnél

A cég eltér a megszokott lízingcégektől, mivel szoftver finanszírozással is foglalkozik. Ezt általában elkerülik a finanszírozók, mert egyedi szakértelmet igényel, és munkaigényesebb az átlag tranzakcióknál. Magyarországon egyedül a Rentasystem nyújt a kkv-knek IT, autó és az egyéb berendezésekre integráltan finanszírozást, ráadásul akár már kis értékű eszközökre is.

 

Változás a piacon

2020 beköszöntével négy cég, a Rent3, az A4s, a Rentasystem és a Fundation egyesült. Az összeolvadás eredményeként egy 3 milliárdos mérlegfőösszeggel, egymilliárdos árbevétellel, 15 fővel, 550 élő szerződéssel rendelkező új, zártkörű részvénytársaság alakult Rentasystem Zrt. néven. A Rentasystem Zrt. ma már az integrált kkv operatív lízing piaci vezető szereplője az IT, autó és egyéb gépek, berendezések tartós bérlete területén. 



 

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés