Top 5 változás, ami teljesen felforgatja az autóipart

A diszruptív gondolkodás, mint a piac megváltoztatója, már nemcsak a horizonton túlról figyel, hanem szélsebesen tör be az autóiparba. Bár még nincs integrált szemlélet arról, hogy milyen is lesz 10-15 év múlva a piac, a legfrissebb trendek árulkodóak lehetnek. Az autóipar átalakulása és egyes változásai kérdéseket vetnek fel, és jobb, ha mielőbb felkészülünk rá. De milyen változásokról is beszélünk pontosan, és hogy lesznek ezek hatással a cégekre? Teljesen új szereplők várhatóak, teljesen új szabályokkal?

Megosztott mobilitás, kapcsolódási szolgáltatások

Az új piaci modellek az autóipar nettó bevételi alapját 30%-kal megnövelhetik. A kapcsolódási lehetőségek és az autonóm technológiák olyan platformmá alakíthatják az autóinkat, ami egyszerre nyújthat szórakoztató és munka környezetet, vezetőnek és utasnak egyaránt. A közösségi oldalak, a zene és film csatornák elérhetősége, a különböző netes szolgáltatások már most hozzáférhetőek egyes luxusautók központi komputeréből, a következő években pedig egyre több autóipari vállalat alkalmaz majd ilyen technológiát.

Folyamatos fejleszthetőség

Az innováció folyamatos gyorsulása miatt különösen fontos lett a fejleszthetőség. Miközben az okostelefonunkra negyedévente jön egy újabb vagy megújított szoftver, ez a gépjárműveknél még közel sem ilyen fontos és megszokott. A változás azonban már kopogtat, és az igény növekedésével fejleszthetőbb szoftvereket ígér az új trend.

Lassabb, de biztosabb növekedés

A legújabb trendek alapján a teljes autóeladások száma ugyan növekedni fog, de a növekedés mértéke 2030-ra az elmúlt öt év 3,6 százalékáról 2%-ra esik vissza. A lassulás olyan makro ökonómiai okokra vezethető vissza, mint például az autóbérlések és lízingelések növekedésének száma. (Például nálunk ???? )

A városi autózás válik a fő szegmenssé

Miközben az autóeladások száma mindig is magasabb volt a falvakban és vidéken, a jövőben a városok jelenthetik a legfőbb szegmenst. A legfontosabb technológiák ugyanis itt lesznek először elérhetőek, és a legújabb cégek, így a fő munkaerő is a városokba tömörül. A városi autó eladások száma jócskán megnőhet, és bár az olyan metropoliszokban, mint London, egyfajta csökkenés volt tapasztalható a 21. században, a kevés parkolóhely, a dugók száma és a magas adók miatt, a trendek alapján ez változni fog.

A teljesen automata gépjárművekre még várnunk kell

A sci-fi rajongóknak még valószínűleg várniuk kell az önvezető és teljesen automata gépjárművekre. Az ADAS (automata vezető asszisztens rendszer) ugyanis 2020-ig szinte biztosan nem lesz elterjedt, és nem is hozzák kereskedelmi forgalomba. A különböző törvényhozási akadályok, az adórendszer felkészületlensége és a társadalom sem áll még teljesen készen arra, hogy hirtelen bevezessék az önjáró autókat. A szakértők szerint ellenben 2020 körül már mérhető lesz az elterjedtségük, és 2030-ig 15%-kal megnövekedhet a teljesen automatikus autók száma!

Ami az elektromos autókat illeti, 2030-ra az eddigi 10%-ról, 50%-ra növekedhet az új elektromos autók vásárlásának aránya. Az elterjedését valószínűleg szintén a városokban tapasztalhatjuk meg legelőször, itt ugyanis szigorúbbak a károsanyag kibocsátásra vonatkozó szabályok, amik a következő években valószínűleg még inkább szigorodni fognak.

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés