18 üzleti trend 2018-ra

Tippek, és a piacot várhatóan befolyásoló jelenségek az újévre

Lássuk, mit hozhat a 2018-as üzleti év! Stílszerűen 18 pontban, de kitartás, két részben :)

I. rész

Inkább a cégek vergődéséről szólt 2016, mint a növekedésről, a zuhanórepülés után izgulhattunk, hogy mit hoz majd a jövő. 2017-re azonban már felpörgött a hitelezés, a növekedés pedig remélhetőleg, 2018-ban is folytatódik. Nézzük az előrejelzéseket, és a piacot várhatóan befolyásoló globális jelenségeket!

1. Folytatódik a vertikális bekebelezés

Az elmúlt években tapasztalható vertikális terjeszkedés folytatódik, ahogyan az USA-ban az Amazon (a Whole Foods-t), a CVS (az Aetna-t), vagy az AT&T (Time Warner-t) megszerezte, jól megmutatkozott, hogy a multik vertikálisan terjeszkednek, a következő lépésük mindig a növekedés vagy cégük piaci helyzetének konszolidációja.

2. 2017 silány év volt, de 2018-ban új érőre kap az IPO

Az IPO piac, vagyis a részvénypiacra frissen bevezetett részvények világa 2017-ben nem zárta a legjobb évet, de a Baker McKenzie szerint a 2018-as év már a megújulásról szól, és 70 milliárd USD értékű növekedés várható, legfőképp az egyre erősebb tőzsdei piac és a tech szektor jóvoltából.

3. Az USA gazdasága hullámzik, de 2018 a dagály éve lesz

A várható növekedés ismét üzleti bizalmat gerjeszt, és a WSJ/Vistage CEO Confidence Index, a kkv-k üzleti magabiztossági mutatója 14%-kal növekedett a tavalyi év októberéhez képest.

4. Az USA-ban bevezetett adóreform áldás a kkv-k számára

Az USA-ban a kongresszus megszavazta, hogy a vállalatokra kivetett adók 35%-ról 20%-ra csökkenjenek, így a kkv-k lényegesen jobban járnak. A módosítás leginkább az Észak-Amerikai, és legfőképp a pénzügyi szolgáltatókat és gazdasági tanácsadó cégeket érinti, de a hazai vállalatokra is jótékony hatással lehet. 

5. Tech óriások ellenszélben

A Google, a Facebook és az Amazon 2018-ban még több cenzúrával, adatvesztéssel, és adatvédelmi szankcióval szembesülhet. Már a tavalyi év is kisebb botrányokról szólt, és ez az idei évben is folytatódhat. Valószínűleg lesznek nagyobb változások, és biztos, hogy ezek a cégek számára pozitívak lesznek.

6. AR és VR

Az elmúlt évek slágerei a kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) volt. Az ezeket használó szoftverek, alkalmazások és készülékek elterjedése tovább folytatódik ebben az évben is, és az autókban, gyárakban, összeszerelő üzemekben még több ilyen okosságot látunk majd.

7. Az „Internet of Things” jelentőségének növekedése

A Gartner szerint jelenleg 8,4 milliárd dolog kapcsolható a „dolgok internete” piacához. A gyakorlatilag minden okos, internet függő tárgyat jelölő piac folyamatosan, évről évre 30%-kal növekszik, így 2018-ban is folytatódhat az emelkedés.

8. Az AR botok tovább növelik a hatékonyságot

Az olyan botok, mint a Facebook Messengerébe épített Woebot, napi szinten chatelnek és különböző technikákkal segítenek a mindennapi életben a felhasználóknak. Gyakran találkozhatunk testmozgásra buzdító vagy bizonyos időnként a folyadékpótlásra serkentő üzeneteket író alkalmazással, de egyre több cég alkalmaz botokat, hogy az ügyfelek élményeit növelje. 2018-ban a chatbotok száma tovább növekedik.

9. Az online kereskedelem elérte a fordulópontot

Ugyan az online vásárlások robosztus, 20%-os növekedést érhetnek el 2018-ban, az Amazon Prime óriási nyomást helyez a piacra. A már másnapra történő kiszállítással (egyelőre csak az USA-ban elérhető) a Wall Street Journal szerint 8600 online boltot késztethet bezárásra a cégóriás. Érdemes figyelni az ezzel kapcsolatos híreket is.

…érdekesnek tűnnek, és a továbbiak sem kevésbé azok! Hamarosan jelentkezem a folytatással J

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés