Céges autóval jár? Akkor ez a NAV figyelmeztetés érdekelni fogja!

Egy céges autó esetében vannak olyan lépések, amiket nem lehet átugrani. Ilyen az útnyilvántartás pontos vezetése, aminek fontosságát a NAV hangsúlyozza.

Nem ritka, hogy a vállalkozók elfeledkeznek az útnyilvántartás vezetéséről, majd a hiányt a legkülönfélébb módokon, tanúkkal, jelenléti ívekkel próbálják pótolni. Ez azonban nem megoldás, ugyanis nincs kibúvó, a törvény világosan kimondja: a szabályszerű útnyilvántartás semmi mással nem pótolható.

A Rentasystem régóta leveszi ennek a terhét és kockázatát ügyfelei válláról, ugyanis a „road record” szolgáltatásával készülő útnyilvántartás az alapszolgáltatása része. Egy gépjármű bérlésékor azonban más kényelmi szempontok is felmerülnek A biztosításokon és adókon (CASCO, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, extra biztosítások, könyvérték-biztosítás, cégautóadó, gépjárműadó vagy teljesítményadó) felül létezik hazai és európai Assistance szolgáltatás, cserejárművel, karbantartás, baleset utáni biztosítási ügyintézés is. A Skyguard GPS alapú vagyonvédelme is nagyon népszerű. Ezzel ráadásul könnyedén lehet parkolni minden parkolózónában, és automatikusan le is áll a parkolás, ha elhagyjuk azt, sokezer forintot megspórolva ezzel a vezetőnek. A Rentasystem bérlői egyetlen számlát kapnak, semmiféle autóval kapcsolatos adminisztrációval nem kell vesződniük.

De kanyarodjunk vissza az útnyilvántartáshoz! Mit is kell pontosan tartalmaznia? Egyrészt a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, a fogyasztási normát, a kilométeróra állását, az utazás időpontját és annak célját, a felkeresett üzleti partner nevét és a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát. Ezek közül semmi sem elkerülhető, ugyanis a hiányos vagy rosszul vezetett útnyilvántartás olyan, mintha nem is lenne, vagyis semmilyen üzleti úttal kapcsolatos költség nem vehető figyelembe az elszámolásban. A törvény ugyan az útnyilvántartás helyett bizonyos esetekben lehetővé teszi a havi 500 km útátalány elszámolását (mezőgazdasági őstermelőnél vagy egyéni vállalkozónál), tapasztalataim szerint ez a keret alacsony, a tényleges költségek jelentősen magasabbak.

Éppen ezért nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos a nyilvántartás pontos vezetése. A Rentasystem áll a rendelkezésedre, sok felesleges fejfájástól és ügyes-bajos ügyintézéstől szabadít meg!

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés