Friss, zöld és nagyon új - Megújuló energiaforrást találhatott egy friss kutatás

Úgy tűnik, hogy a fizikában, és közvetve az energiaiparban is a diszrupció a jelenkor legfontosabb jelensége. Paul Thibado egy új felfedezése nyomán készül fenekestül felforgatni, és teljesen átírni az energiaipar eddig ismert szabályait: az arkansasi professzor feltalált egy készüléket, amely a klímaváltozás által keletkezett hőt használva teremt elektromosságot. Igazi breaking news az energiaiparnak!

Pár napja egy nagyon érdekes témára bukkantam. Paul Thibado, az Arkansasi Egyetem fizika tanszékének professzora felfedezte, hogy a globális felmelegedés által okozott klímaváltozás megváltoztatja a grafén viselkedését. A gyakran kétdimenziós anyagnak is hívott grafén egy nanotechnológiai anyag, amely tulajdonképpen egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Az arkansasi professzor új kutatása nyomán rájött, hogy az acélnál 200-szor erősebb anyagot a globális felmelegedés és a hőmérséklet radikális növekedése elkezdte hajlítani és fodroztatni. Ekkor ugrott be először Thibado-nak, hogy talán ez az anyag, és az új körülmények között tapasztalható viselkedése lehet a kulcs egy új, tiszta és megújuló energiaforráshoz.

A működési elv

Thibado és a kollégája, Pradeep Kumar éppen egy rézhálóra szerelve tanulmányozta a grafén viselkedését egy magas energiájú mikroszkóp segítségével, miközben rájöttek, hogy a környezeti hőmérséklet megnövelésénél a kétdimenziós anyag egy hajlási struktúrával rendelkezik. Az arkansasi professzorok ezt a koncepciót, és az anyagnak a környezeti hőmérséklet növekedésénél tapasztalt változásait felhasználva, létrehozták a Vibration Energy Harvester nevű készüléket. A „Harvester” egy grafén lap negatív töltéssel, két metál elektróda közé beágyazva. Amikor a grafén felbukik, pozitív töltést ad a felül elhelyezkedő elektródáknak, és amikor lebukik, az alsóknak ad ugyancsak pozitív töltést. A készülék a grafén környezeti hő megnövekedésénél tapasztalt hajlítását, fodrozódását használja ki.

Megújuló energiaforrás, a legfontosabb területen

Az újonnan felfedezett energiaforrás legjobb tulajdonságai, hogy „olaj-mentes”, nem szennyezi a környezetet, és egy létező és nagyon fontos globális problémát, a klímaváltozást kihasználva jött létre. A még szabadalmaztatás alatt álló technológiát az NTS Innovations, egy Illinois államban található nanotechnológiával foglalkozó cég engedélyeztette, és természetesen azonnal felkészültek a készülékek és a hozzá kapcsolódó rendszerek legyártására. Charles Woodson, az NTS Innovations vezető kutatója szerint azonnal meglátták a lehetőséget Thibado felfedezésében, és eddig magasan ez a legizgalmasabb projekt, amit valaha látott a vállalat.

Thibado, és az NTS Innovations tervei szerint egy éven belül elkezdődik a készülék gyártása, amellyel többek között fenntartható és decentralizált energia rendszereket hozhatnak létre, legfőképp olyan helyekre, ahol az energiahálózat elmaradott szinten áll. Mindezt környezetszennyezés nélkül és egy megújuló energiaforrással! Ki tudja, lehet, hogy egy nap majd mi is ilyen rendszereket fogunk finanszírozni J

Érdeklődés
Kollégáink hamarosan visszahívják!
Letöltés